Friday, 19 January 2007

Σεξουαλική βία

Πόσο συχνή είναι η σεξουαλική βία
Οι πιο συχνές μορφές σεξουαλικής βίας αφορούν την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, τον βιασμό και την σεξουαλική παρενόχληση. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Geneva, 2002) το 20% των γυναικών και το 5-10% των ανδρών έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική τους ηλικία! Αν και τα ακριβή νούμερα είναι δύσκολο να καταγραφούν, υπολογίζεται πως 1 στις 4 γυναίκες θα υποστούν βιασμό από τον σύντροφό τους κατά την διάρκεια της ζωής τους, ενώ σε κάποιες χώρες το 1/3 των κοριτσιών στην εφηβεία αναφέρει ότι ξεκίνησε τη σεξουαλική του ζωή κατόπιν πίεσης!

Συνέπειες της σεξουαλικής βίας
Η Έκθεση για την Παγκόσμια Ανάπτυξη (1993) από την Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει πως άτομα που έχουν υποστεί βιασμό, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν στη συνέχεια διαταραχή μετα-τραυματικού στρες. Τα θύματα βιασμού, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, έχουν 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν οξεία κατάθλιψη και να κάνουν μια απόπειρα αυτοκτονίας.

Μία επιδημιολογική μελέτη στις Η.Π.Α. έδειξε πως η διαταραχή της σεξουαλικής διέγερσης συνδέεται με σεξουαλική κακοποίηση ή επιβεβλημένη σεξουαλική επαφή που βίωσαν οι γυναίκες κατά την παιδική ηλικία. Όμοια, άντρες που είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στα παιδικά τους χρόνια, έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία και 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόωρη εκσπερμάτιση και μειωμένη επιθυμία, συγκριτικά με άνδρες που δεν έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Οι τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις, να συνεχίσουν να επιδρούν στην σεξουαλική λειτουργία ακόμα και πολλά χρόνια μετά την τραυματική εμπειρία.

Μέτρα για την μείωση της σεξουαλικής βίας
Στη μείωση και τον περιορισμό της σεξουαλικής βίας μπορεί να συμβάλλει η προαγωγή της σεξουαλικής υγείας και των σεξουαλικών δικαιωμάτων. Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει 5 κατηγορίες δράσεων οι οποίες παρεμβαίνουν σε ατομικό και σε κοινωνικό επίπεδο:

  1. Καταγραφή της σεξουαλικής βίας και των διαφόρων μορφών της
  2. Εισαγωγή νομικών πλαισίων που μειώνουν την σεξουαλική βία
  3. Ευαισθητοποίηση και προώθηση της κουλτούρας που ενθαρρύνει την αναφορά και καταγγελία της σεξουαλικής βίας
  4. Προώθηση συμπεριφορών που ενισχύουν την αναζήτηση βοήθειας από τα θύματα 5.Προώθηση της αποκατάστασης και φροντίδας της υγείας των θυμάτων


Χρήσιμα τηλέφωνα και Ιστοσελίδες:
Κέντρο Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών
Τηλ. Αθήνα: 210 52 35 318, 210 52 44 657, 210 52 42 520
Θεσσαλονίκη: 2310 55 60 07
Ιωάννινα: 26510 78 810

www.unfpa.org/modules/intercenter/reprights/empower.htm
Διεθνής Οργανισμός που διαθέτει πληροφορίες για την βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών (Ηνωμένα Έθνη)

www.atsa.com
Διεπιστημονική οργάνωση που προάγει την εκπαίδευση και την έρευνα για επαγγελματίες που εργάζονται στο αντικείμενο της σεξουαλικής βίας.

1 comment:

  1. Καλημέρα σου!!
    Ρίξε εδώ μια ματιά, κάνε copy-paste τα links στον browser, σε ενδιαφέρει το θέμα
    και των τοξικομανών και της παιδικής εκματάλευσης και της κακοποίησης!!
    Μπορείς να συμμετάσχεις κι εσύ με σχόλιό σου!!

    http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Poems&act=details&poem_id=42303

    http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Poems&act=details&poem_id=42291

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki