Είναι γνωστό ότι τα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους δέχονται επιδράσεις σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον τους, το οποίο συμπεριλαμβάνει τους γονείς τους.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, το πώς οι γονείς προετοιμάζουν τα παιδιά για να ενταχθούν σε ένα κοινωνικό πλαίσιο το οποίο προϋποθέτει την αλληλεπίδραση των παιδιών με τους γύρω του.
Ονομαστικά αναφερόμαστε στην κοινωνική νοημοσύνη η οποία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για μία γεμάτη και επιτυχημένη ζωή καθώς και για συναισθηματική ευεξία.
Τα άτομα με υψηλή κοινωνική νοημοσύνη μπορούν να κατανοήσουν τους ανθρώπους γύρω τους, να κτίσουν φιλίες καθώς και να προσαρμοστούν και να χειριστούν νέες καταστάσεις.
Για αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη των παιδιών, ο οποίος επηρεάζεται έντονα από το γονεϊκό πρότυπο, δηλαδή τις αντιδράσεις, τις εκφράσεις και τις πράξεις των γονέων τα οποία αντικατοπτρίζονται στα παιδιά.
Εντούτοις, τα παιδιά χρειάζονται τη στήριξη των γονέων τους για να ενσωματωθούν με ασφαλή βήματα στον κοινωνικό κόσμο.
Η μουσικοθεραπεύτρια Αντωνία Χατζηευτυχίου σε άρθρο της στο paidiatros.com, αναφέρει μερικούς τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν τις σωστές κοινωνικές ικανότητες.
Όπως αναφέρει, οι γονείς είναι καλύτερα να εστιάσουν από νωρίς στις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού τους, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη σημασία για τη μελλοντική του ευτυχία σε σχέση με τις διανοητικές του δεξιότητες.
Ακόμη, το να συζητήσουν μαζί με το παιδί για τους φίλους του και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για να παίξει μαζί τους.
Είναι πολύ πιθανό και ανθρώπινο κάποια στιγμή οι φιλίες αυτές να πληγούν, όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τελειώσουν. Εδώ είναι που το παιδί χρειάζεται βοήθεια έτσι ώστε να διαχειριστεί τα θέματα που προκύπτουν.
Η συμπεριφορά των γονέων προς το παιδί, αποτελεί μοντέλο για τη δική του συμπεριφορά προς τους άλλους.
Προειδοποιεί, όμως, ότι οι γονείς δεν πρέπει να κάνουν κριτική στο παιδί μπροστά από άλλους ανθρώπους, ακόμη και φίλους του. Αντιθέτως, εάν χρειάζεται να κάνουν μια παρέμβαση να προσπαθήσουν να το κάνουν με ένα τρόπο διακριτικό έτσι ώστε να ξεπεράσουν τις πιθανές δυσκολίες.
Μία άλλη συμβουλή είναι οι γονείς να δείξουν στο παιδί από μικρή ηλικία πώς να σέβεται τους άλλους μέσα από τη δική τους συμπεριφορά.
Να επαινέσουν το παιδί όταν οι πράξεις του καταδεικνύουν σεβασμό προς τους άλλους και να το βοηθήσουν να σκέφτεται πώς να επιλύει τα προβλήματα με τους συμμαθητές του χωρίς να επιδεικνύει ασέβεια, σκόπιμα ή μη, σε άλλους ανθρώπους.
Μία άλλη μέθοδος είναι η να μάθουν στο παιδί να εκφράζει τις ανάγκες του χωρίς να επιτίθεται. Για παράδειγμα, αντί να πει «Είσαι κακός!» σε κάποιον που πήρε τη σειρά του, μπορεί να πει «Δεν μου αρέσει που μπήκες μπροστά μου με αυτό τον τρόπο». Επίσης, αντί να πει «Κρατάς τη μπάλα επίτηδες και δεν με αφήνεις να παίξω», μπορεί να πει «Θέλω να παίξω και εγώ με τη σειρά μου».
Επιπλέον, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται σωστά τη σύγκρουση. Όλες οι ανθρώπινες σχέσεις αντιμετωπίζουν συγκρούσεις και σκαμπανεβάσματα. Ένας τρόπος να το κάνουν αυτό είναι να ενθαρρύνουν τα παιδιά πρώτα να προσπαθούν να ηρεμήσουν σε τέτοιες περιστάσεις. Μέσα από τη συμπεριφορά των γονέων μπορούν να μάθουν τα παιδιά πώς να απολογούνται, χωρίς όμως να μετατρέψουν την απολογία σε τιμωρία.
Χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς μια απολογία την οποία δεν αισθανόμαστε και είναι ανώριμη μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα και να φέρει αντίθετα αποτελέσματα στις σχέσεις.
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι
No comments:
Post a Comment