Tuesday, 25 August 2015

Οι πρώτες διακοπές του παιδιού με τον παππού και τη γιαγιά

Συνήθως οι πρώτες διακοπές του παιδιού μακριά από την οικογένειά του είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί.
Από τη μια πλευρά οι γονείς αισθάνονται ένοχοι διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις ανάγκες του παιδιού τους και από την άλλη πλευρά για το παιδί αυτή η νέα κατάσταση αποτελεί τον πρώτο μεγάλο αποχωρισμό από τους γονείς του.
Προκειμένου αυτές οι πρώτες διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά να μην καταλήξουν σε μια δυσάρεστη εμπειρία οι γονείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την ηλικία του παιδιού, τη συναισθηματική του ωριμότητα, καθώς και τις προτιμήσεις που τυχόν μπορεί να έχει για κάποιον συγκεκριμένο παππού ή γιαγιά.

Η κατάλληλη ηλικία να αρχίσει ένα παιδί να κάνει διακοπές μακριά από τους γονείς είναι από τα 4-5 έτη, διότι σ' αυτή την ηλικία το παιδί είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετείται, διαθέτει μεγαλύτερη συναισθηματική ωριμότητα να αντεπεξέλθει σε νέες καταστάσεις, καθώς και οι ικανότητες και δεξιότητες επικοινωνίας έχουν εξελιχθεί αρκετά ώστε να συνεννοείται και να εκφράζει σε ικανοποιητικό βαθμό τα συναισθήματά του.

Παροτρύνοντας το παιδί
Για μια πιο ομαλή προσαρμογή οι γονείς θα μπορούσαν να παροτρύνουν το παιδί τους να πάρει από το σπίτι ένα αντικείμενο που για εκείνο θα έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως το αγαπημένο αρκουδάκι του, μαξιλάρι ή παιχνίδι, μια οικογενειακή φωτογραφία κ.ά. Αυτό το αντικείμενο θα του θυμίζει τη θαλπωρή της οικογενειακής εστίας και παράλληλα θα του προσφέρει ιδιαίτερη παρηγοριά προκειμένου να ζήσει ευχάριστα την πρώτη του μεγάλη περιπέτεια.
Επίσης, θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό οι γονείς να συνόδευαν το παιδί τους στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς και να έμεναν μαζί του για σύντομο χρονικό διάστημα. Ιδανικό θα ήταν να έχουν προηγηθεί κάποιες σύντομες επισκέψεις στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς ώστε το παιδί να εξοικειωθεί με τον περιβάλλοντα χώρο προκειμένου να αισθανθεί ασφάλεια μένοντας μακριά από την οικογένειά του.
Στο πρώτο διάστημα του αποχωρισμού οι γονείς θα πρέπει να έχουν τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με το παιδί τους ώστε να μην αισθανθεί εγκαταλελειμμένο. Είναι σημαντικό να παρέχεται στο παιδί η δυνατότητα να επικοινωνεί τηλεφωνικά οποιαδήποτε στιγμή αισθανθεί την ανάγκη να μιλήσει με την οικογένειά του. Τις πρώτες ημέρες συνήθως η τηλεφωνική επικοινωνία είναι πιο συχνή κι όσο περνά ο καιρός αραιώνει.
Αν παρ' όλα αυτά περάσει αρκετό χρονικό διάστημα και εκείνο νιώθει δυσάρεστα μακριά από τους γονείς, τότε είναι καλύτερο να επιστρέψει στο σπίτι. Μ' αυτόν τον τρόπο οι γονείς του δείχνουν τη συναισθηματική τους διαθεσιμότητα και ταυτόχρονα φαίνονται να σέβονται την προσωπικότητα του παιδιού.

Υπομονή και επιμονή
Η συμβολή του παππού και της γιαγιάς για την ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο σπίτι τους είναι ιδιαίτερα σημαντική. Θα χρειαστεί να οπλιστούν με υπομονή και επιμονή για τυχόν συναισθηματικές αντιδράσεις που μπορεί να παρουσιάσει το παιδί. Η στάση τους θα πρέπει να είναι υποστηρικτική και ενθαρρυντική απέναντι στο παιδί και να αποφεύγουν χλευαστικά ή υποτιμητικά σχόλια, όπως «είσαι δειλός-ή, φοβητσιάρης-α» κ.ά.
Οι πρώτες διακοπές του παιδιού μακριά από την οικογένειά του είναι μια εποικοδομητική εμπειρία καθώς επιτρέπει στο παιδί να ωριμάσει, να ανεξαρτητοποιηθεί, να δοκιμαστεί και να μετρήσει τις δυνάμεις του μακριά από το σπίτι. Η σωστή προετοιμασία του παιδιού από την πλευρά των γονιών θα βοηθήσει ώστε οι πρώτες διακοπές μακριά τους να έχουν αίσια έκβαση.


No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki