Αφού βίωσε πολλές δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του, όπως τον θάνατο πολλών αγαπημένων του προσώπων, ο Hunter Doherty έπεσε σε κατάθλιψη, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και κατέληξε σε μια ψυχιατρική κλινική.
Όταν βγήκε από την κλινική, γράφτηκε στην Ιατρική. Κατά τις σπουδές του, επισκέφτηκε πολλούς ασθενείς και του άρεσε, παρουσιάζοντας αστεία κόλπα, να κάνει τους ασθενείς του να γελούν.
Παράλληλα, παρατήρησε πόσοι ασθενείς παρουσίασαν εντυπωσιακή βελτίωση στην υγεία τους, όταν γελούσαν τακτικά. Ο Κάμπελ αποφοίτησε από την Ιατρική και έγινε γιατρός με το ψευδώνυμο, Πατς Άνταμς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, εξακολούθησε να χρησιμοποιεί το γέλιο και τη διασκέδαση ως μορφή θεραπείας των ασθενών του.
Εκτός από την επίδραση του γέλιου, που αξιοποίησε στην άσκηση της Ιατρικής, ίδρυσε ένα νοσοκομείο, το Ινστιτούτο Gesundheit, όπου απασχολούνται γιατροί με συμβολικό μισθό και οι ασθενείς δεν χρεώνονται ποτέ για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται.
Από τη δεκαετία του 1980, ο Άνταμς διέδωσε τη μοναδική γελωτοθεραπεία του σε περισσότερες από 50 χώρες, ακόμα και σε χώρες που ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση, όπως η Βοσνία και το Αφγανιστάν.
Κάθε χρόνο, ο "Patch" Adams, με μια ομάδα εθελοντών – κλόουν ταξιδεύει στη Ρωσία για να χαρίσει ελπίδα και διασκέδαση σε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία και οίκους ευγηρίας. Ντυμένος με κραυγαλέα, πολύχρωμα ρούχα και μπλε μακριά μαλλιά, πιασμένα σε αλογοουρά, ο Άνταμς, με τους εθελοντές και μια γιγάντια φουσκωτή κότα, διασκεδάζει ομάδες νεαρών καρκινοπαθών.
Οι γιατροί του Παιδιατρικού Ογκολογικού Ιδρύματος της Μόσχας λένε πως οι επισκέψεις των κλόουν έχουν αισθητά αποτελέσματα στην υγεία των ασθενών. Η δρ. Γεβγένια Μοϊσεγιένκο ανέφερε ότι οι θεραπείες του Πατς Άνταμς έδωσαν στα παιδιά τη δύναμη να παλέψουν την αρρώστια τους και ότι η υγεία τους βελτιώθηκε αξιοσημείωτα.
Ο "Patch" Adams ήταν ο πρώτος γιατρός, που αναγνώρισε επισήμως ότι ένας χαρούμενος άνθρωπος έχει πιο ισχυρό ανοσολογικό σύστημα και είναι λιγότερο ευάλωτος σε ασθένειες, αρρώστιες και τις επιδράσεις του άγχους, σε σχέση με έναν δυστυχή άνθρωπο.
Το έργο του αποτυπώθηκε στη βραβευμένη ταινία “Πατς Άνταμς” με πρωταγωνιστή τον Ρόμπιν Ουίλλιαμς.
“Αναρίθμητες μελέτες έχουν πλέον αποδείξει τη σχέση του χιούμορ, του γέλιου και της καλής διάθεσης με την ταχύτερη ανάρρωση. Όσοι δεν γελούν συχνά ή έχουν συνήθως κακή διάθεση, μπορεί να είναι, όπως τους ονόμασε ο ψυχολόγος Χανς Άιζενκ, “προσωπικότητες επιρρεπείς σε αρρώστιες”.
Έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν και λιγότερες να θεραπευτούν, σε σχέση με τους πιο αισιόδοξους συμμαθητές τους ή άλλους ασθενείς που πάσχουν από την ίδια νόσο. Ασφαλώς ισχύει και το αντίστροφο. Ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει κάποιος την ασθένειά του μπορεί να επηρεάσει τα στάδια της θεραπείας του, αλλά και το βαθμό βελτίωσης της υγείας του”.
"Patch" Adams
Απόσπασμα από το βιβλίο των Alan & Barbara Pease “Η Απάντηση” από τις εκδόσεις Ιβίσκος
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι
No comments:
Post a Comment